Help, waar is mijn creativiteit gebleven?

8 redenen waarom je je creativiteit bent verloren.

1. Je kijkt teveel televisie. In minder dan een minuut televisie kijken schakelt je brein over van Beta naar Alpha -golven. Televisie maakt van ons een consumerende kasplant en zet het bewuste brein op de automatische piloot. OK, even televisie kijken kan wat stress doen verdwijnen maar teveel televisie is een moordenaar voor creativiteit.plant-light

2. Je bent t om creatief te zijn. In deze moderne maatschappij zijn we altijd maar bezig met meetings, deadlines en het afwerken van taken. Vervolgens probeer je ook nog tijd te besteden aan je geliefden en offeren we onze slaapuren op om alles maar te kunnen doen en af te krijgen. Dit is het moment waarop je langzaam meer stress ontwikkelt en steeds meer vermoeid raakt. Langzamerhand kun je niet eens meer denken aan creatief zijn.

3. Je bent teveel bezig met tijdverspillers.  Een aantal willekeurige voorbeelden van tijdverspillers die je creativiteit naar beneden halen zijn videogames, spelletjes op Facebook, Wordfeud en teveel rondhangen op Social Media. Bekijk voor jezelf wat jou tijdverspillers zijn zorg dat je ze minimaliseert.

4. Je bent het kind in jezelf vergetenAls kind doen we de meest fantasierijke dingen en verzinnen we de leukste spelletjes en hebben we mooiste ideeën. Langzaam ‘groeien we op’ en worden we steeds rationeler, serieuzer en soms ook onzekerder.

5. De druk om geld te verdienen heeft je creativiteit doen verdwijnen. Onze maatschappij is er op gebouwd om mensen te stimuleren om veel geld te verdienen en dit wordt ons onbewust opgelegd door de media. Deze druk kan fataal zijn omdat  je dan terecht komt in een geld verdien-modus die niet openstaat voor creativiteit maar aan één enkel ding denkt: GELD.

6. Geneesmiddelen zijn de oorzaak. Hoe vaak hoor je het niet om je heen?  ADHD, ADD, depressiviteit, persoonlijkheidsstoornissen en andere psychische problemen. Allemaal stoornissen die vaak met medicijnen worden bestreden en je creativiteit doen verdwijnen.

7. Niet genoeg slaap of niet de juiste vorm van slaap. Onze slaap bestaat uit twee fases: de REM-slaap en de diepe slaap. Van de REM [Rapid Eye Movement] -slaap gaan we langzaam naar de diepe slaap. Tijdens de diepe slaap verwerken en ordenen we de informatie van de dag. De diepe slaap slaap helpt ons de volgende dag weer te beschikken over creativiteit en verbeeldingskracht.

8. Onderwijs. Onze basis -en middelbare scholen zijn meer gebaseerd op slim en dom en op goed en fout dan op het ontwikkelen van talenten en creativiteit. Fouten worden gestraft in plaats van gestimuleerd en talenten worden vergeten door ons vol te gieten met kennis in plaats van creativiteit. Slim qua kennis wordt geprezen en op dom wordt neergekeken, maar waar is creativiteit en kunst? Dat is er wel maar veel te weinig. Het onderwijs kan een grote reden zijn waarom jij je creativiteit bent verloren.

 

FacebookTwitterLinkedInGoogle Gmail